SRPEN - umění a jídla

17.09.2025

Srpen plný chutí, ohně a příběhů


Srpen 2025 byl pro mě jedním z nejsilnějších měsíců vůbec. Příbor Art se blížil do finále a s ním i Mariánská pouť – a já měl možnost stát přímo uprostřed dění.

Začalo to v zahradách, kde se gastronomie propojila s uměním. Seznámil jsem se tam s producentem a umělcem Senonem Willem – člověkem, který mi pak napsal legendární "save me". A když se pak na pouti objevil znovu, u stánku si dal burger a koupil i moji první merch kšiltovku… uvědomil jsem si, jak tyhle příběhy drží pohromadě.

Do toho přišlo natáčení v pořadu Dobré ráno (ČT), kde jsem představil těstoviny na mnoho způsobů, a také Den otevřených dveří České televize v Ostravě, kde jsem měl živé vaření u grilu přímo před diváky. Byla to energie, která mě nabila a připomněla, proč tuhle práci miluju.

Vyvrcholení přišlo na začátku září – Mariánská pouť & finále Příbor Art. Vaše hlasování rozhodlo: vítězným jídlem se stalo Bánh mì (ve verzi s kuřetem z farmy Důraz u Sedlčan i s uzeným tofu pro vege publikum). K tomu jsem přidal burger Cheek & Cheddar s hovězími líčky a speciální drink HP – Hibiscus & Plum (Drink, co tě oživí!). A když v sobotu na náměstí vystoupil Pokáč, atmosféra byla nezapomenutelná.

Srpen ale nebyl jen o akcích. Spustili jsme první vlnu merche "Jídlo uměním", a lidé si kupovali kšiltovky přímo na akcích. To pro mě byl obrovský moment – značka se začíná přelévat z kuchyně ven, do komunity.

A do toho všeho vyšel i krásný článek v Novojičínském deníku, který shrnul moji cestu od stáží v Entrée či Essens přes práci ve Fieldu a 420 v Praze až po dnešní projekt Jídlo uměním. Byla to pro mě velká čest a potvrzení, že tahle cesta dává smysl.

Srpen byl měsíc plný ohně, hudby, lidí a chutí. Měsíc, kdy se ukázalo, že gastronomie není jen o jídle – ale o příbězích, které díky němu vznikají.